Varför sitta inne när man kan sitta ute?

man

Man kallar det hemmets trygga vrå och anledningen är väl självklar för alla. Där kan man låsa om sig och bara vara, där kan man försjunka sig i sina största intressen utan att någon stör och där är man fri att göra precis som det behagar så länge inte grannskapet störs. Vårt hem är också en plats på planeten där vi gärna bjuder in och underhåller gäster. Tar emot för en god middag eller sätter oss framför teven för att titta på en spännande match. Det är en något underligt det här med vårt hem också. Vi vill gärna ha väggarna tillräckligt tätt inpå för att känna trygghet, samtidigt vill vi ha mycket utrymme för att känna frihet.
Med ett uterum sätts detta på sin spets i viss mån. Vi har en fantastisk miljö där vi kan vistas innanför fönster och glasdörrar, tryggt skyddade från väderlek, samtidigt är det en ytterst öppen yta som inte känns alls lika begränsande jämfört med vardagsrummet. Det bästa från två världar helt enkelt.
Inglasade uterum ger oss både en tillflyktsort där vi kan koppla av och njuta ensamma eller med våra närmaste och det ger ett rum där vi kan vistas under himlen även då vädrets gudar stormar på utanför. Sverige är fantastiskt på många sätt men vi måste vara ärliga och medge att vi inte direkt har något Medelhavsklimat här som tillåter sol och bad under många dagar på året. För den skull inte sagt att klimatet här är sämre, vi har istället välsignats med tre ordentliga årstider som alla rymmer sin speciella charm.
Under bar himmel
Med ett uterum är det väl inte riktigts sant men det är nära nog. Självklart sitter vi hellre i vår trädgård på gräset eller i en solstol om Helios där uppe skiner och himlen är klar. Ett inglasat uterum ger dock ett fenomenalt alternativ då vädret är lite sämre. Om det är kyligare, inte särskilt soligt, regnar eller till och med snöar spelar ingen roll. Vi kan sitta på terrassen skyddade av glasväggar och vandra ut genom glasdörrar om vi behöver hämta något snabbt i verktygsboden eller växthuset.
Det finns faktiskt inte heller något som talar emot att uterummet kan vara ett kombinerat växthus. Visserligen behöver man inte bära in jord och så morötter utefter väggarna men varför inte odla tomater och andra mindre klängväxter, eller ha en liten kryddodling där man kan plocka färskt till de dagliga måltiderna?
Inspiration
För den som funderar på att skapa sig en härlig ny dimension till huset där man kan slappna av eller bjuda till fest finns det mängder av inspiration att hämta. Det kan bli ett inglasad sidorum och det kan bli en tillbyggnad som kompletterar hela huset näst intill kameleontiskt. Endast fantasin sätter gränser och där vi hjälper är med kvalitén som gör den drömmen verklig på bästa möjliga vis. Med garanti på att ert projekt kommer hålla i generationer och stå lika vackert om decennier som det gör då det först byggs.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *